Cel mai important document de poziţie al lumii medicale din România, cu privire la medicamentele biologice, a fost semnat de curând


Nouă societăţi ştiinţifice medicale de renume susţin cunoaşterea specificului medicamentelor biologice


Nouă societăţi ştiinţifice medicale de prestigiu din România au semnat recent un important Document de Poziţie privind îndeplinirea condiţiilor de siguranţă necesare cu privire la accesul pacienţilor români la tratamentele cu medicamente biologice. Acest demers subliniază cele mai importante reguli specifice în tratamentul cu medicamente biologice, respectiv rolul central al medicului ca decident unic al tratamentului, precum şi informarea fiecărui pacient cu privire la acest tip de tratament.

Documentul de Poziţie a rezultat în urma unei dezbateri la finalul anului 2016, organizate sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, întâlnire care a reunit specialişti de renume din numeroase arii terapeutice precum oncologia, hematologia, reumatologia, dermatologia, farmacologia, pneumologia şi gastroenterologia.

„Tema utilizării în condiţii de siguranţă pentru pacienţi a tratamentelor biologice a fost foarte prezentă în ultimii ani în discuţiile profesioniştilor din domeniile farmaceutic şi medical. Prezenţa medicamentelor biologice în România este în creştere şi utilizarea lor în practica medicală a condus la beneficii majore pentru pacienţi. Prin urmare, comunitatea ştiinţifică a dezbătut intens aspecte legate de specificităţile acestei clase de produse şi a realizat acest Document de Poziţie pe tema medicamentelor biologice, prin care dorim să informăm specialiştii în domeniu dar şi publicul larg asupra unor aspecte, credem noi, importante pentru utilizarea acestora” a precizat Prof. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Preşedintele Societăţii Române de Ştiinţe Farmaceutice şi al Colegiului Farmaciştilor din România.

Documentul a fost realizat în contextul în care clasa medicamentelor biologice se diferenţiază de cea a produselor de sinteză chumică printr-o serie de caracteristici specifice, de care legislaţia naţională şi europeană ţine cont.

Documentul de Poziţie, disponibil pe paginile web ale mai multor societăţi semnatare (de pildă, www.ssfr.ro), are caracter informativ şi se adresează comunităţii medicale şi farmaceutice, precum şi factorilor de decizie din sistemul medical, prin prisma sintetizării prevederilor legislative specifice atât la nivel european, cât şi naţional.

Prin intermediul acestui document, cele nouă societăţi medicale semnatare doresc să informeze cu privire la caracterul clinic deosebit al medicamentelor biologice şi importanţa politicilor publice specifice.

Entităţile semnatare sunt: Societatea de Ştiinţe Farmaceutice din România, Societatea Română de Hematologie, Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România, Societatea Română de Dermatologie, Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Hemoragică, Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, Societatea Română de Reumatologie, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Română de Radioterapie şi Oncologie Medicală.